Activiteiten - verslagen

Cinema Campenholt 'Quadrophenia' - 25 februari 2023

verslag: Erik Heymans

Onze vierde "Cinema Campenholt" met de vertoning van de cultfilm "Quadrophenia" kende een bescheiden succes.

Het is de gewoonte om in Cinema Campenholt documentaires te vertonen maar deze keer weken we daar een beetje van af en stond de film Quadrophenia op het programma. De film is gebaseerd op de gelijknamige rockopera die in 1973 door de Britse rockband The Who werd uitgebracht, en is doorspekt met muziek uit die jaren.

In deze film komt het rebelse van de jongeren in Engeland naar boven, met hun eigen subculturen: de Mods op hun Vespa's en Lambretta's, de Rockers op hun zware motoren.
De Mods, een afkorting van modernist, waren sterk modebewust en waren gekleed in scherpgesneden Italiaanse pakken. De muziek van The Small Faces, The Kinks, The Spencer Davis Groep en The Who waren erg populair. Om hun kleding te beschermen droegen de zij parka's (die ook bij ons een tijdje erg in trek waren).
De Rockers zagen de Mods als verwijfde, door kleding geobsedeerde, snobs. Op hun beurt werden zij door de Mods aanzien als primitieve, sjofele, naïeve in lederen jekkers geklede macho's.

De tegenstellingen tussen de Mod s en de Rockers leidden begin jaren '60 tot confrontaties tijdens een reeks vakantieweekends in Engelse badsteden,waaronder Brighton. Een groot aantal jongeren werden toen gearesteerd na de rellen.

Hier bij ons ging het er meestal rustiger aan toe, maar toch..., ook bij ons trad in de jaren '60 een nieuw soort jongeling naar voren, zelfbewust, gekleed in spijkerbroek, met vetkuif en hangend op het stuur van een bromfiets.
Aan het einde van de jaren '60 verdween de Mod-cultuur en kwam de hippiecultuur in de plaats. Nog later opgevolgd door de Punk. Allemaal jongerenbewegingen die tegen de gevestigde waarden, het establishment, waren!

Voor de aanwezigen op deze filmavond was het een 2 uur durende rollercoaster die herinneringen uit hun eigen jeugd terug opriep. We merkten verschillende bezoekers die hoofdknikkend en nostalgisch genoten van de muziek uit hun jonge jaren.

Al bij al een gedurfde maar toch geslaagde filmkeuze die achteraf nog voor een gezellige sfeer in het foyer zorgde.

Affiche Cinema Campenholt: ´Quadrophenia ´'

Cinema Campenholt: Quadrophenia
Cinema Campenholt: Quadrophenia

Cinema Campenholt: Quadrophenia
Cinema Campenholt: Quadrophenia

Cinema Campenholt: Quadrophenia
Cinema Campenholt: Quadrophenia

[ terug naar vorige pagina ]
Proclaimer - Privacyverklaring
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 16-11-2023
webmaster: webmaster@campenholt.be