Activiteiten - verslagen

Cinema Campenholt 'Tantes' - 21 november 2023

verslag: Erik Heymans

Dinsdagavond, 21 november. De Krop zat nokvol, zo'n 120 bioscoopbezoekers.
De film "Tantes", naar de roman van Cyriel Buysse, lokte zelfs geïnteresseerden van ver buiten Kampenhout.

Voorafgaand aan de filmvertoning gaf onze voorzitter Hugo Schoevaerts wat duiding omtrent de het verhaal en de link met Kampenhout.

Een interessant verhaal over cichorei.
Cyriel Buysse's vader startte in het begin van de 19de eeuw een cichoreifabriek in Nevele, "Buysse-Loveling". (het gebouw is opgenomen in de lijst van beschermd industrieel erfgoed). De hoop was dat zoon Cyriel die later zou overnemen maar dat gebeurde dus niet. Hoewel in onze streken toen nog geen sprake was van de witloofteelt zoals die later bekend werd, teelde men die wel voor de wortels die dan gebrand werden en als surrogaatkoffie werden gebruikt. Vandaag wordt cichorei in sommige gezinnen nog steeds gebruikt als aanvulling bij het maken van een kopje koffie, 1 maat cichorei voor 3 maten koffie.

De cichorei die wij ons nog zeker herinneren was van het merk "Pacha" uit Halle, de gekende gele verpakkingen en werd bij ons "bitter" genoemd. Wisten jullie dat in het begin van de tweede wereldoorlog de geëmailleerde reclamepanelen van Pacha uit het straatbeeld werden verwijderd omdat men dacht dat er geheime boodschappen op stonden voor Duitse parachutisten ?

Ook Berg had zijn eigen cichoreibranderij; die was gelegen op de hoek van de Haachtsesteenweg en de huidige Bergstraat (vroeger Dorpsstraat). Ene Petrus Verstraeten had er cichoreifabriek "Régal". Beneden was er het café "In den Afstap van de Reizigers" dat werd uitgebaat door Joannes Verstraeten. Het was immers gelegen rechtover het tramstation. Bij de recente verbouwingen van de apotheek Kinget vond men nog resten van de ast.

De film "Tantes" dateert uit 1984 en maakt deel uit van de toenmalige BRT-reeks "Made in Vlaanderen". De film is niet alleen interessant omdat hij deels werd opgenomen in het kasteel Van Bellinghen en de Wilderse Dreef, maar ook omwille van het thema: een notabele familie op het platteland wordt gedomineerd door drie ongehuwde oude tantes. Vooral de drie ongehuwde kleindochters hebben hiervan te lijden.
Wanneer een van deze jonge vrouwen verliefd wordt, ondernemen de tantes verwoede pogingen om een mogelijk huwelijk te boycotten, echter met dramatische afloop.

Tijdens de voorstelling hoorde men dikwijls "a jaa's", "kijk da's de Wilderse Dreef" en "herken je die acteur/actrice" in de zaal. De mensen genoten er van, nostalgie.

De cast van de film was ook niet min: Herbert Flack, Sien Eggers, Dora van der Groen, Denise De Weerdt, Tessy Moerenhout, Jenny Tanghe, Carmen Waterslagers (oops... de jonge Loes van den Heuvel) en nog veel meer bekend volk.

Het werd dus een zeer geslaagde avond die afgesloten werd met een hapje en een drankje in het foyer.

Tot de volgende Cinema Campenholt.



Affiche Cinema Campenholt: Tantes

Cinema Campenholt: Tantes
Cinema Campenholt: Tantes
Cinema Campenholt: Tantes (foto Olivier Soil)

Cinema Campenholt: Tantes
Cinema Campenholt: Tantes
Cinema Campenholt: Tantes


[ terug naar vorige pagina ]
logo Campenholt
© 2010-2024
Heemkring Campenholt - Kampenhout
Consulteer onze Copyright voorschriften.
website heemkring:www.campenholt.be
contact heemkring: info@campenholt.be

Bestand:
pagina laatst bijgewerkt op: 22-11-2023
webmaster: webmaster@campenholt.be